Folde – næste gang ringer vi efter det tunge maskineri

Folde – næste gang ringer vi efter det tunge maskineri

27. september 2021 Af Tine Futtrup

Vi fortsætter amatørens erfaringer, over til noget der skulle være lidt mere lige til at gå til, men samtidig tungt arbejde…

Vi har jord på begge sidder af den lille sidevej vi bor på. 1,8 ha i forlængelse af stuehus og stald, og 3,5 på den anden side af vejen (inklusive frugthave). Planen er at starte med at lægge en fold i forlængelse af haven (de 1,8 ha), som for fremtiden skal agere vinterfold. Så er det let at trække heste til og fra stald i de mørke tider – og til sommer skal de alligevel gå på døgn.

 

Vi er også næsten færdig med den vinterfold… som måler 40 x 100 meter sådan ca. Det bliver til lige godt 75 pæle der skal hamres ned og tilsvarende 75 huller der skal graves i jorden. 150 huller der skal bores i pælene og sættes klokker i, og et par hundrede meter tråd der skal trækkes.

 

For ikke at nævner at der jo skal graves hul til vand og strøm, sættes vandkopper og lys op, og vi skal så også lige have lagt dræn ned på de første 10-15 meter af folden, fordi der er en bæk som sumper området til…

 

Det bliver hurtigt et omfattende projekt. Mange af tingene og de praktiske tiltag vi har fundet på, kommer hver for sig, langsomt hen ad vejen. De kommer efterhånden som man tænker planen igennem og snakker med andre, som lige ser en ulempe eller en fordel man ikke selv havde opdaget.

Jeg tror vi har gjort os selv en enorm tjeneste ved at gå og tænke over det hele lidt tid, før vi kom i gang.

 

Hårdt arbejde, når man vil med håndkræft

Når vi skal i gang med at lave fold på de 3,5 ha på den anden side af vejen, så ringer vi efter noget maskinkraft, til at få de pæle sat i jorden. Vi har købt udstyr til at kunne gøre det med håndkraft. Det har vi gjort fordi jeg selvfølgelig regner med at skulle skifte en pæl ud, hist og her i årenes løb. Dertil tænkte vi så, at den lille vinterfold kunne vi da godt sætte op med håndkraft.

 

Det tror jeg ikke at jeg vil anbefale mit fremtidige jeg… For pokker jeg har aldrig haft så ondt i mine hænder. Vi har sat 60 pæle i manuelt med pælebor og gummihammer (aka. Hugo).

Og vi gik til den…

Men det har nu også været pisseskægt samtidig, og er man tre mand går det vældig hurtigt når man har fået lidt system og rutine ind i processen. Men stadig… næste omgang skal der maskiner til! Jeg gentager ikke processen på 3,5 ha.

 

Faglig assistance og gode ideer

Jeg er så heldig at få besøg af de studerende på uddannelsen til Jordbrugsteknolog – hest, i slutningen af denne uge. Vi skal snakke lidt om hvad jeg har brugt min uddannelse til, siden jeg afsluttede i ’14. Derefter er der rundtur på gården og så skal der snakkes foldplanlægning!

På uddannelsen er det et fag i stald og anlæg, der fra min tid primært gik på at få lovgivning og smart/praktisk design, tænkt ind når man skulle bygge en hestestald. Jeg spurgte om de havde lyst til at lave en case på min gård.

Planen er at bruge deres input, når vi skal have sat folde på de 3,5 ha. Jeg glæder mig så meget til at se alle deres gode ideer! Det bliver en stor hjælp, og knald go inspirationskilde at få en masse andre øjne på. Sidder man med sådan et ”projekt hestefarm”, så kunne man jo prøve at tage fat i uddannelseslederen, og høre om de har lyst til at bruges ens projekt som case.

 

Gode tips jeg har fået med

En meget kort opsummering af et par punkter vi er blevet klogere på undervejs i foldbyggeriet.

  • Grav dine vandrør ned sammen med strømmen til folden. Varmen skulle være nok til at hjælpe med at undgå frysninger.
  • Det koster lidt ekstra, men til gengæld er der 30 års rådgaranti på robinie træpæle. Satser stærkt på at de holder lige så længe vi er her på gårde. Jeg fik dem anbefalet og er indtil videre meget begejstret. De virker solide, men der skal så også lidt ekstra kraft til at bore klokker i. Vær obs på at vælge de rigtige klokker!
  • Bånd som topsnor. Vi har valgt at have et bredt, fladt, bånd med strømtråde i, som den øverste snor på folden. De er ret tydelige, og vi håber at både hest, og rådyr, dermed ikke er i tvivl om hvor foldens grænser går.
  • Gør det nemt for dig selv at lave inddelinger på de store folde. Bliver lettere at lave fold skift i forhold til græs, og parasit kontrol. Vi laver en ”basis fold” men vand, hø station og skur, hvorfra der bliver adgang til andre dele af folden.
  • Overvej om der er mulighed/plads til en vandrefold. Indtil nu har jeg kun hørt gode erfaringer fra bekendte. Jeg satser på at vi får det inkorporeret over på sommerfoldende.

 

Har du flere?

Har du en god ide? En smart løsning, et godt tip.

Del det endelig! Jeg vil super gerne høre fra dig.

 

Forrige afsnit:

Små planer, mødding og wrap: http://https://tinefuttrup.ridersnotebook.dk/at-bygge-en-hestefarm-en-amatoers-bekendelser/