Fysiurgisk Hesteterapi

Fysiurgisk Hesteterapi

Spændinger og låsninger opstår hos alle heste, og det kan skabe begrænsninger for kroppens bevægelighed og kvaliteten af gangarterne.

Vores rideheste er atleter, deres kroppe er under pres når vi sætter os op på dem, og laver dressur øvelser og spring. Selvom hestekroppen er en stærk og veldesignet konstruktion, så bliver den – ligesom os – udsat for overbelastning, små traumer og store skader.

Det er en naturlig proces at kroppen udmattes, nedbrydes og genopbygges. Nogle gange afvikler de små traumer sig selv, andre gange har kroppen brug for hjælp, for at genoprette balancen, løsne en låsning og give fri bevægelighed igen.

 

Hvad kan terapi?

Fysiurgisk Hesteterapi er et værdifuldt redskab. Du kan finde små irritationer i kroppen, og forhindre dem i at udvikle sig til noget større. Det er det optimale scenarie. Terapien er også en vej tilbage, for hesten der har haft en større skade, der har påvirket store dele af kroppen negativt, eller en mindre skade der har udviklet sig.

Når hesten får en skade, kan den brede sig som ringe i vandet til flere dele af kroppen. Når én muskel, på grund af ømhed eller et slag, pludselig kun kan strække sig 60%, så vil resten af kroppen forsøge at aflaste den.

Det påvirker de muskler der sidder ved siden af. Det påvirker det led, musklerne arbejder omkring. Men det påvirker også modparten omme på den anden side af kroppen.

Pludselig har vi en hest der arbejder skævt i hele kroppen, mens den skadede muskel reparerer sig selv. Og det er desværre ikke en selvfølge at kroppen automatisk finder tilbage til det symmetriske udgangspunkt.

 

Terapeutiske redskaber

Fysiurgisk terapi er en kombination af tre overordnede teknikker: Massage, Kranio sakral terapi og ledmobilisering. Det er de tunge redskaber i værktøjskassen. Så er der mange mildere og mere alment brugervenlige teknikker, vi også selv kan kaste os ud, som er yderst gavnlige for vores heste på ugentlig basis. Det er f.eks. udstræk, reflekspunkter og stresspunktsterapi.

 

Massage

Handler om at løsne spændinger i musklerne, øge blodcirkulationen og få transporteret ophobede affaldsstoffer væk. Spændinger vil begrænse din hests bevægelighed, og du vil f.eks. opleve det, som at din hest stiver sig, har svært ved at runde kroppen, eller er mindre villig end normalt på banen.
Massage til vedligehold holder hestekroppen sund og afspændt. Her fanger du de små spændinger, inden de får lov at udvikle sig til noget større. Det er et væsentligt redskab for dig der er stævneaktiv, eller til daglig udfordrer din hest på kondi og smidighed.

 

Kranio Sakral terapi

En blid og dybdegående afbalanceringsteknik. Mild trykterapi som stimulerer aktiviteten der hvor du arbejder og giver afspænding, ikke blot her men også i de dybere liggende områder. Terapi omkring led og muskler påvirker også de dele som det område er hæftet til, derfor rammer KST dybt i hestens krop. Særlig fordelagtig teknik for den sensitive hest.

 

Ledmobilisering

Skaber bevægelighed, der hvor hesten er låst. Det er anderledes fra kiropraktik i den forstand, at man kun arbejder med leddet indenfor dent naturlige bevægeramme. Dette er en fordel hvis din hest har tendens til hyper mobilitet. En låsning vil sige at hestens naturlige bevægeramme er blevet begrænset. Mobilisering løsner leddet og strækker muskulaturen og vævet omkring. Det frigør og afspænder, indtil leddet igen får sin fulde mobilitet tilbage.

 

LED – Lysterapi

Stimulerer den naturlige proces der foregår i krop og muskler, efter en skade eller overbelastning.
Det accelererer blodtilstrømningen og udskillelsen af affaldsstoffer, på samme måde som massage gør, men på kortere tid og dybere ned i muskulaturen. Derudover kan lysterapi anvendes på områder som der ikke må arbejdes på med hænderne. F.eks. fibersprængninger, hævelser, sår mm.

 

De ting vi kan kikke efter

Det kan være en udfordring at se og mærke om hesten har nogle små problemer i kroppen – de er udviklet til at skjule det, så rovdyret ikke ser dem som et let bytte.

Rider vi den samme hest ofte, er det lettere at få et godt kendskab til dens bevægelser og almindelige humør under træning.

Det en god øvelse for os, og en effektiv måde at holde øje med vores hestes krop, at tænke over hvordan de bevæger sig.

Vipper mit sæder dybere ned i højre side end i venstre? Er min hest sværere på den ene volte, frem for den anden – er det kun i dag, eller har det altid været sådan? Laver min hest en mere gennemtrædende schenkelvigning til venstre eller omvendt?

Et godt startsted er altid at sammenligne højre og venstre. Heste er meget forskellige, men de skulle gerne i deres egen krop, være så tæt på symmetrisk som muligt. Der vil selvfølgelig altid være nogen forskel, ligesom hos os. Træning og terapiens målsætning er at minimerer forskellen så meget som muligt. Prøv f.eks. at kikke efter nogle af disse tegn, næste gang du er ude at ride:

 

  • Virker hesten stiv eller låst i halsføringen? F.eks. når du runder den, eller skifter bøjning
  • Arbejder hesten uens på volterne? Skyder den mere skulder på den ene frem for den anden, eller skubber bagparten sig ind?

 

  • Muskelfattig overlinje? Hvis din hest syner mere muskuløs fra skulderleddet og ned, end den gør i overlinjen kan det være tegn på en låst skulder eller bækken.
  • Besvær ved specifikke øvelser? Er der bestemte øvelser der pludseligt eller altid har drillet?

 

  • Viser hesten tegn på ubehag ved berøring og strigling?
  • Manglende flow i gangarterne?

 

  • Er hesten uvillig og tung under ridning i dag?