Lidt om trailertræning

Lidt om trailertræning

27. september 2020 Af Tine Futtrup

Trailertræning er noget jeg har nørklet meget med. Det skyldes at jeg har en hest der er fin til at gå i trailer, men som ikke rigtig bryder sig ret meget om at køre. Nu køre vi så ikke ret ofte. Men det hænder jo at man gerne vil på en lækker skovtur, til træningsweekend, kurser eller stævne. Og når man så står på dagen, så må det gerne være let at komme afsted, og let at komme hjem igen.

Sådan er det bare ikke altid. Jeg vil tro næsten alle hestefolk har oplevet en hest, der enten ikke kunne gå i trailer, eller hvor det tog en time og en slåskamp før det lykkes. Det er måske en lidt for velkendt situation, når man står på stævnedagen og så vil hesten ikke i trailer, eller det tager alt for lang tid, og alt for meget bøvl før det lykkes.

Hvor ville det være lækkert bare at gøre det på 5 minutter…

 

En stabil trailer hest

For et par år siden lavede Sanne Kusk og jeg en mindre video serie med tips og tricks til trailertræning, med udgangspunkt i equitation science. Derfor tænkte jeg det kunne være sjovt at stykke en lille blog sammen om emnet.

Det virker til at være en størrer udfordring. for de mange, at få en stabilt trailer hest (en hest som altid går let op i traileren), end det er at få hesten op i en trailer under én session – hvis man altså først har sig en trailersky hest. Så det interessante spørgsmål er: Hvordan får vi en stabil trailerhest?

 

Trailertræning kan gribes an på mange forskellige gode måder. Jeg kan sagtens finde på at bruge forskellige øvelser, alt efter hesten og dens baggrund, men jeg tager altid udgangspunkt i hestens grundsignaler. Det gør jeg af én årsag: Er hesten tung på tøjlen, når jeg enten vil standse eller trække den frem, eller hvis den danser til siden eller skubber igennem mig, så har jeg ingen jordisk chance for at kunne manøvrer den ordentligt på en trailerrampe.

At hesten blot har en forsinket reaktion på sit ’gå frem signal’ eller bare lige en halv meters bremselængde når den skal ‘stoppe’, det er ikke godt nok idet øjeblik vi introducerer traileren. Heste har det generelt anspændt med trailere indtil de får det lært. Den normale reaktion er øget puls, og frigørelsen af stresshormoner i blodet. Når heste er stresset, så reagerer de dårligere på vores signaler.

Det vil sige at bremselængden på en halv meter, nu er tre meter eller mere, og gå frem signalet er helt væk, fordi der står en trailer.

 

Så hvis vi får installeret nogle veltrænede signaler kommer vi rigtig langt. Men der er vigtigt element mere, og det er ganske simpelt bare gentagelse. At vi træner at gå i trailer ofte. Vi skal øve trailertræning op til køreturen, ligesom vi øver stævneprogrammet og øvelserne flere gange op til stævnedagen – hvis det skal blive rigtig godt.

 

De vigtigste knapper

Vi har en hest og vi har en trailer, lad os antage at det er en lidt nervøs hest. Den ville sandsynligvis stoppe op foran rampen, den kunne finde på at stille sig sidelæns fra traileren, eller slå med hovedet osv. Hvilket signaler får jeg brug for når jeg står foran traileren? Hvad er det for hjælpere jeg skal have trænet op, så de også virker når min hest bliver stresset over traileren?

Dem snakker jeg lidt om i den første video og tester dem af med Frig.

 

Vi skal selvfølgelig have fod på start og stop. At vi kan få hesten til at følge med op i traileren, uden at slå bremserne i, og kunne få den til at standse inde i traileren, uden at bakke ud igen før vi siger til. Derudover er jeg rigtig glad for at have signalerne til at kunne flytte både forparten og bagparten et skridt til siden – hver for sig. Det giver mig muligheden for at rette min hest op, hvis den står skævt på rampen, eller er ved at bakke skævt ud af traileren.

Det er ikke en absolut nødvendighed, men det er en hjælp, at have signalet til at kunne sænke hovedet også. Det giver lidt ro på situationen, og det er lettere at kommunikerer med en lidt nervøs hest, når man har den i hovedhøjde.

 

Traileren introduceres

Hver knap skal være super skarp før at vi går i nærheden af en trailer. Hesten skal kunne reagere for et let signal, uden tøven og lang reaktionstid. Det er dét der gør forskellen på en god og svær trailertræning.

Jeg bygger min trailertræning op i små bidder. Det gør jeg fordi man gennem forsøg har fundet ud af at heste (og dyr generelt) lærer hurtigere og bedre, ved at bryde en øvelse op i så små komponenter som muligt, og derefter træne dem en ad gangen. På den måde bygger vi på i sværhedsgrad, og stykker øvelsen sammen.

 

Trindelt trailertræning kunne f.eks. se sådan her ud

  • Trin 1: Min hest kan svare let for et pres i tøjlen og gå frem, stoppe og træde et skridt tilbage – mens vi står ved siden af traileren.
  • Trin 2: Min hest kan gå op til rampen for et let pres i tøjlen, og placere begge forben på rampen uden at flytte sig væk.
  • Trin 3: Min hest kan gå frem og tilbage på rampen med forbenene, og gå sidelæns for et let signal.
  • Trin 4: Min hest kan gå op på rampen med alle fire ben, for et let signal og blive stående på rampen.
  • Trin 5: Min hest kan træde ét skridt tilbage og ét skridt frem, for et let signal, mens den står på rampen – uden at bakke væk.

 

  • Trin 6: Jeg kan føre min hest op på rampen, og placerer begge forben inde i traileren.
  • Trin 7: Min hest kan træde ét skridt tilbage og ét skridt frem, for et let tøjlesignal, med forbenene inde i traileren. Den kan ligeså flytte forpart og bagpart ét skridt til siden.
  • Trin 8: Min hest kan gå ind i traileren med alle fire ben, og bakke ud igen i et roligt tempo.
  • Trin 9: Min hest kan stille sig op på rampen, gå ind i traileren og ud igen, mens jeg undervejs laver små stop, bakker et skridt, og går videre igen. (En svær test. Hvis hesten stadig er meget nervøs, bliver ét skridt bagud hurtigt til mange)

 

  • Trin 10: Min hest kan gå op i traileren, blive stående og vente, og bakke roligt ud igen.
  • Trin 11: Min hest kan gå op i traileren og blive roligt stående, mens bagbommen sættes for.
  • Trin 12: Min hest kan gå op i traileren og blive roligt stående, mens bagdøren lukkes.

 

Jeg har skrevet trinene ret udførligt op, men pointen er blot et give en ide om hvordan vi kan bryde træningen op i flere, små, overkommelige bidder. Hvorfor så lang en proces? For at gøre det lettere for dig selv på den lange bane. Hvis hesten kan de første tre trin, så kan den også sagtens trin 4, og trin 5 og så trin 6… og det at du har været så grundig med din træning, gør at det holder bedre i længere tid. Det bliver også meget lettere at ’træne op igen’, hvis det skulle blive nødvendigt.

 

Opfølgning med video

I video nr. 2 er det Frig og jeg der arbejder med knapperne på rampen. Teste at jeg kan føre ham op, og flytte rundt på hans fødder oppe på rampen. På daværende tidspunkt, ville jeg fortsætte med at træne rampen, indtil jeg kan se at han er mere fokuseret og afslappet – selvom han egentlig er ret lydhør for signalerne.

https://www.youtube.com/watch?v=kGlmBbgHewM&list=PLtEmdXZBxZEboCcQZRk0Ywh1VYjL2UlnE&index=4

 

I video nr. 3 har vi Sanne og Annabell der arbejder med signalerne helt inde i traileren. At hesten er afslappet og lydhør nok til roligt at følge signalerne, uden selv at bakke ud og væk fra traileren. Så bliver det pludselig let at læsse og lukke!

https://www.youtube.com/watch?v=0tBruG3bRCk&list=PLtEmdXZBxZEboCcQZRk0Ywh1VYjL2UlnE&index=5

 

Trailer træning på lang sigt

Når vi er nået så langt, er der endnu et vigtigt element vi lige skal have med ind. Vi skal have ’generaliseret’ den her trailer, og konteksten omkring traileren. Sådan at vi kan læsse vores hest i trailer, uanset hvor vi er og hvilken trailer det er.

Jeg har nævnt ‘The Rule of Five’ før, i en tidligere blog, og vi hiver fat i den igen. Heste er vanedyr med en utrolig hukommelse. Til sammen betyder det at heste er utrolig ’kontekst specifikke’. Groft sagt betyder det, at hvis du har lært din hest at gå op i en grøn trailer, så er det ikke sikkert at hesten anser en lyserød trailer for at være det samme… Du skal måske til at køre hele trailertrænings seancen igennem én gang til.

 

Det er sjældent så grelt. Hesten kan godt generalisere: genkende elementer fra den første trailer oplevelse og tage dem med sig til den næste. Men vi ser ofte, at hesten er meget lettere at læsse hjemme i dens egen gårdsplads, i dens egen trailer. Den udfordring kan vi løse med ’the rule of five’, som ganske simpelt siger: træn trailer i 5 forskellige scenarier.

Skift trailer og miljø, så du får trænet hesten i flere forskellige situationer. Men vent med at skifte sted og trailer, til du har været alle 12 trin igennem.  Eller hvor mange trin du vælger at bryde din trailertræning op i. Sørg for at hesten er dygtig og tryg derhjemme, og så gå ellers i gang med at træne andre steder.

Så bliver det pludselig en leg at skulle i byen med hest.