At bygge en hestefarm – en amatørs bekendelser

At bygge en hestefarm – en amatørs bekendelser

22. september 2021 Af Tine Futtrup

Små planer, wrap og mødding

Det svært at overvurdere hvor meget det kan få en til at smile: Tanken om at have begge heste gående i baghaven! Stå med en kop the i morgen og kikke på dem gennem mit køkkenvindue.

Livets små glæder.

Ikke desto mindre er det en realitet lige om lidt. På trods af hvor uoverskuelig et projekt det kan være, når man bevæger sig ud på ukendt farvand. Ork jo, vi kender en masse til hest, velfærd, lovkrav til stald og fold mm. Men det at bygge noget op på en smart, praktisk, fornuftig og bæredygtig måde… gerne i første forsøg. Se det er en udfordring jeg ikke helt havde mål rigtig da vi startede!

Og dog… mon ikke vi blot lykkeligt havde fortrængt det, da vi gik og svingede malerpenslen indenfor på gården, i første fase af istandsættelsen.

 

Små planer

Vi har 5,3 hektar jord, indtil videre brugt til brakmark, have og hus. Vi har to gode udbygninger, en med højt til loftet og masser af plads, en med gode disponible rum, radiator i sadelrummet (som ikke er et sadelrum endnu), og varme fra pillefyrret = Tørre dækkener hele vinteren, Yes!

Bortset fra en god, næsten ny bygning, og åbne marker – så er der ingen hestefaciliteter på gården. Alt skal bygges op fra bunden. Men i det mindste skal vi ikke have hakket en masse betongulv op fra en gammel kostald!

 

Der skal bo mellem 2 og 4 heste på gården. De skal gå i løsdrift om sommeren, og på stald i vinternætterne, og så klarer vi os med en udendørs 20×40 ridebane for nu. Det er to årsager til at vi ikke skal have mere en 4 heste på denne gård:

For det første er det planen at jeg selv står for al pasning af besætningen – mon ikke vi får lidt assistance ind fra en hesteglad teenager some day… men indtil da, så må det gerne være overskueligt og nemt, også for min stakkels mand, der sikkert for et chok når han opdager hvad det egentlig er han er gået med til.

For det andet, så træder der særlige miljøregler i kraft i det øjeblik vi har mere end 4 heste på gården. Dette er som sådan ikke en hindring eller en væsentlig besværlighed. Men det er et ansvar og krav der kræver ressourcer, som jeg gerne vil spare lige nu her til at starte med.

 

Det tillader os også at spare rent økonomisk. Og der kan jeg afsløre at vi arbejder med et budget pt. der lyder på 350.000 kr. for alt hesterelateret startugift. Budgetter har det med at skride… men jeg vil helst ikke øge beløbet yderligere det første år!

Så alt i alt ikke det vilde. Men alligevel helt utrolig vildt!

 

Hvordan holder man det småt?

Godt spørgsmål, vi prøver at finde ud af det løbende! Keep the needs as simple as possible. Der er to ting jeg gerne vil fortælle om Wrap og Mødding. To punkter hvor jeg selv synes vi er kommet omkring en løsning der giver os nogle besparelser.

Wrap

Vi er heldige med de 5 hektar jord. Vi har nok ca. 2 ha der ikke kan bruges til at høste græs på (bebyggelse og slugt med bæk i midten). Men når man kun skal brødføde 4 heste, er der rigelig med areal til at høste wrap. Jorden var før overtagelse forpagtet ud, og vi kan få gamle forpagter til at slå og ”wrappe” græsset for os. Så har vi kun produktionsomkostningerne.

Bare i år har vi kun slået 1,8 ha, og jeg står nu med 17 wrap baller af 300 kg, til 2 heste. Jeg tænker vi nok skal klare os i fremtidige år.

Dertil så har vi har overtaget en traktor i forbindelse med huskøbet. En gammel lille sag, som jeg allerede har kørt fast én gang, og netop da vi var færdige med at køre træpiller ind, brændt et ret essentielt kabel over på. Men den er heller ikke ny, og kræver altså blot en vis mængde kærlighed. Men så skal den nok tjene os godt her på gården.

 

Det betyder at vi har ét værktøj, til at fragte wrap ude fra ind i stalden, i takt med forbrug. Samt køre træpiller ind én gang om året. Så langt så godt. Jeg er bange for at man ikke kan drive hestehold uden at eje en traktor… Det var min forhåbning, men jeg har svært ved at se hvordan man skal forbruge wrap/hø på en billig og praktisk måde uden traktor*.

Så jeg er taknemlig for vores lille arvestykke!

 

* Joo, man kunne da godt købe stort ind af små høballer. Men det er mange, mange, mange baller at slæbe med håndkræft. Og hvis vi skal opbevare dem indenfor, koster det 2000 kr. ekstra i forsikring om året. Yikes!

 

Mødding

En at mine store frustrationer i dette projekt!

Jeg har forsøgt af flere omgange, og det forekommer mig umuligt at google sig frem til en virksomhed der vil udleje container, og afhente hestemøg – i Jylland. Der er tyve af dem på Sjælland. Noget til nær ingen i Jylland.

Jeg er sikker på de er derude et sted, men for pokker hvor har det været svært at finde dem!

Et par dage senere øsede jeg min frustration over på min kære beslagsmed, som vitterligt har løsningen på alt! Men det hjælper sikkert også, at han får vaniljekranse hvert år til jul. Med 5,3 ha, og maks. fire heste så har vi muligheden for at sprede mødding ud på egen jord.

Hestene skal stå på træpiller, og vi har også valgt at investerer i måtter til hestene, så vi kan spare på træpillerne. Det betyder vi får en rimelig finsorteret mødding. Med en lille ATV og en spreder, så kan vi selv stå for afskaffelse af mødding. Det er en (ja self vedligehold og fornyelse, men næsten…) engangsudgift, modsat en månedlig post og ekstern hjælp.

En stor frustration, er blevet til en mindre rutinetjans i hesteholdet. Vi betaler med vores tid i stedet, men mon ikke det kan overkommes.

 

Det næste store træk

Vi har to væsentlige poster vi skal have klaret inden hestene rykker hjem på gården i oktober.

Vi skal have sat bokse op, og vi skal have folden gjort færdig… To travle uger i vente.

Men den første morgen, hvor hesten kalder på morgenmad, og de trasker ud på folden, med solen i nakken – will be absolutely extraordinary!